Werkgroep Roemenië

Diaconale Werkgroep Roemenië
secr.: Ida Struijk  email

IBAN: NL17RABO0103577416 t.n.v. Diaconie/DWR-Bergschenhoek

De werkgroep is sinds 1997 actief, in eerste instantie op heel bescheiden schaal en in samenwerking met de werkgroep uit Klundert.
November 2011 is de groep in Klundert als actieve groep gestopt omdat ze geen goede ruimte meer konden krijgen en zonder sorteer/opslagruimte doe je nu eenmaal niets. Eenmaal per jaar organiseren ze nog een grote oliebollenactie in Klundert en de opbrengst gaat dan naar het kinderhuis Dorcas in Marosvasarhely (Târgu Mures)

Als Bergschenhoekse groep zetten we nu alleen de schouders eronder, uiteraard kunnen we dat niet zonder uw hulp en kunnen we minder doen als dat je met twee teams één werkgroep vormt.
Maar er is een spreekwoord; “Niet het vele is goed maar het goede is veel”

Naast de stuurgroep hebben we een behoorlijk grote groep vrijwilligers die maandelijks één of twee keer bij elkaar komt om de kleding te sorteren en verzendklaar te maken.
De hulp die we geven is in de provincie Transsylvanië. (vroeger een gedeelte van Hongarije)
Onze contactadressen daar zijn:

  • drie predikanten van de Parochia Reformata in Marosvasarhely (Târgu Mures) – Akosfalva (Acatari) en Somosd (Cornesti);
  • een medewerkster van een kinderhuis uit Marosvasarhely en woonachtig is in Somosd die via een stichting hulp bied aan kansarme gezinnen die het zelfstandig niet kunnen redden en
  • aan de stichting Promissio egyesület die onder ouderen werkzaam is.

De plaatsen (tussen de haakjes zijn het de Roemeense plaatsnamen) waar we hulp bieden liggen in midden Roemenië.

Financiële middelen hebben we uiteraard nodig om de kledingtransporten te bekostigen en om in Roemenië hulp te bieden aan kleine projecten, zoals het financieren van kerstvoedselpakketjes voor ouderen van de wijkgemeente in Marosvasarhely, hulp aan kansarme gezinnen en kleine projecten.
Als het financieel mogelijk is willen we het verstrekken van voedselpakketjes uitbreiden omdat er veel ouderen niet of nauwelijks rond kunnen komen.

Hier in Bergschenhoek hebben we twee belangrijke onderdelen:

1. Inzamelingen
het inzamelen van onder- en bovenkleding en schoenen voor baby’s, kinderen en volwassenen, bed- en huishoudlinnen, dekens, dekbedden en schoenen. We vragen met nadruk alleen schone hele kleding en schoenen met goede zolen. Totaal versleten, kapotte en niet meer bruikbare kleding en schoenen worden niet verzonden dus worden weggegooid.
Stukken (toilet) zeep, tandpasta, bad / douchcrème, shampoo en pakjes zeeppoeder zamelen we ook in.
De inzameling vindt plaats op de tweede donderdagavond van de maand tussen zeven en acht uur op het kerkplein. Een geheugensteuntje hiervoor is dat dan ook het oud papier wordt opgehaald in Bergschenhoek.
Dankbaar zijn we voor de gebreide lapjesdekens, sjaals, mutsen, etc. van de breigroep uit de Smitshoek.

2. Zorgen voor financiële middelen
Dit doen we door één of tweemaal per jaar een bingo te organiseren, workshops te houden, verkoop van oliebollen, enz. Via de diaconie krijgen we jaarlijks een collecte en één of twee giften. Giften krijgen we ook rechtstreeks van gemeenteleden en bedrijven en in onze giftenbus bij de kledinginzameling. Uiteraard mogen hier ook collectebonnen in gedeponeerd worden.

Naast alle gaven zijn we ook dankbaar voor de gemeenteleden die bidden voor ons werk hier en in Roemenië.